Ingenting er så godt som en ordentlig BBQ-saus til grillmaten. Du kan lage den selv eller se de mange oppskriftene på god BBQ-saus. Det kommer selvsagt an på hvilken rett du tilbereder, om det for eksempel er kjøtt eller fisk, og hvilket tilbehør du ønsker. Det er selvsagt valgfritt hvilke ingredienser man bruker i sausen, hvis man lager den selv.

Amerikansk BBQ-saus er en klassiker med mye smak. Her brukes det mye løk, olje og tomater. I tillegg brukes eplecidereddik, dijonsennep, worchestershiresaus, soyasaus, brunt sukker og ulike krydder. Det fins ulike versjoner av grillsauser, noen bruker for eksempel honning, eller ketchup, og andre typer krydder.

Det er lurt å teste ulike typer sauser, noen er for eksempel mer oljete, mens andre er mer inspirert av pesto eller tomater, og sausen er dermed tykkere. Når det gjelder marinade så er det viktig at sausen ikke bare er en topping på kjøttstykket, men at det trekker inn i kjøttet og gir smak – det er også viktig at kjøttet ligger i marinaden en tid. Noen bruker også Coca-Cola, chili og sopp som ingredienser i noen BBQ-oppskrifter.

Det vil være avgjørende hvilket type kjøtt som skal marineres, og hvilken BBQ-saus som passer – man bruker ikke samme saus til kylling som til biffkjøtt. Det er viktig å være obs på at dette er en saus som skal marinere kjøttet før grilling, og som skal tåle grilling; det er ikke en saus som skal fungere som et tilbehør til poteter eller grønnsaker.

Flere alternativer til BBQ-saus

En spennende oppskrift på BBQ-saus kan for eksempel være en oppskrift som inkluderer sterk kaffe og lime! Dette er en oppskrift som er hentet fra en privat matblogg. Lag først kaffe og rør inn brunt sukker. Tilsett ketchup og rør om. Til slutt tilsetter du tabasco. pepper og limesaft, og lar dette godgjøre seg. Sausen sies å passe til alle typer grillmat.

Flere alternativer til BBQ-saus
Flere alternativer til BBQ-saus

Det er viktig å være obs på til hvilket kjøtt du lager BBQ-sausen og hvilke ingredienser du har i sausen. Det er ikke alltid bare å putte oppi det man liker og “sette det sammen” med noe annet man liker; en BBQ-saus til kylling vil for eksempel være annerledes enn en BBQ-saus til biff, og sausen vil ha ingredienser som passer akkurat til kylling og kyllingkjøttet.

Et eksempel på en BBQ-saus som kan passe til kylling, har for eksempel ingredienser som hvitløk, ketchup, honning, olje, karri, worchestershiresaus, paprikapulver, sitronsaft, tabasco, litt pepper, og salt. Man blander sammen alle ingrediensene til sausen er komplett og lar det godgjøre seg før bruk. Det blir anbefalt å pensle kyllingkjøttet mot slutten av steketiden.

Det kan være lett at kjøttet brenner seg med BBQ-saus, dette kan for eksempel skyldes for høy temperatur eller for mye marinade, og man bør bruke moderate mengder med grillsaus, og steke ut fra kjøttets anbefalte steketid. Hvis det er ønskelig, så kan man også ha en ekstra saus som tilbehør etter at stekingen er over, når man velger tilbehør til kjøttet.