Jeg synes det er imponerende hva jordkloden kan produsere, og ikke minst hvilke enorme lagre det finnes av naturressurser som er dannet gjennom millioner av år. Det som også er imponerende er hvilken kunnskap og kompetanse fagfolk har opparbeidet seg, og på denne måten kan vi med ganske stor grad av sikkerhet kunne si en hel del om fremtiden. Det er ingen tvil om at det er en del uenighet rundt forskning og innad i kompetansemiljøene, men totalt sett er nok oversikten og kontrollen ganske så god. Norge er veldig avhengig av inntekter fra olje & gass, og vi er langt fremme når det gjelder produksjon og forskning. La oss ta en titt på noen deler av jordas naturressurser, og først ute er den kjente heliumgassen.

Helium produseres kontinuerlig

I jordens indre skjer det hele tiden en produksjon av denne gassen, men en rekke forskere er uansett redde for at vi faktisk skal gå tomme for helium.  Helium er et grunnstoff som altså naturen selv står for produksjonen av, om man har barn så kjenner nok de fleste til de kjente heliumballongene på 17-mai. Dette er så klart ikke noe avgjørende viktig bruksområde av helium, men ville bare nevne det slik at alle vet hva vi snakker om.

Advarselen kom allerede i 2010

Advarselen kom allerede i 2010

Det er faktisk en rekke kommuner i Norge, som har valgt å forby de nevnte ballongene på nasjonaldagen. Årsaken ligger i det som jeg allerede har nevnt, nemlig frykten for at det skal oppstå en heliumkrise. Robert Richardson var en kjent fysikkprofessor som nå har gått bort, men i 2010 kom han med en kraftig advarsel når det gjelder jordas lagre av helium.

Tapt for all fremtid

Vi slipper ikke helt taket i heliumballongene riktig enda, ja kanskje i dobbel betydning når det kommer til 17-maiballongene som barna setter så stor pris på. Når man slipper en slik ballong, vet sikkert de fleste hvor lett ballongen stiger til værs – nettopp fordi helium er en veldig lett gass.

Blir borte i atmosfæren

Når helium slippes løs i atmosfæren er den tapt for all fremtid, og dette sa Richardson for mange år siden. Han er forøvrig også Nobelprisvinner, og sa i sin tid at en ballong med helium burde ha en utsalgspris på cirka 1000 kroner – for å illustrere hvor viktig denne gassen er for kloden vår. Han hadde også med seg en svensk kjemiker ved navn Lars Öhrstrøm i denne oppfattelsen med bruk av helium til noe så unyttig som ballonger for barn.

Helium viktig for helsesektoren

Det er mange steder vi bruker helium, og noen av de mest viktige stedene er inne helsesektoren. Mange av oss har nok gjennomgått en MR-undersøkelse på sykehuset, og skanneren som brukes til MR er utstyrt med noen meget sterke magneter – som trenger helium for å kjøles ned. Flytende helium er noe av det kaldeste som finnes, og det finnes per i dag ikke noe annet som kan gjøre den oppgaven som flytende helium gjør ved å kjøle ned magneten på MR-maskinene. Senere skal vi bli enda bedre kjent med helium, og vi skal også innom noen andre naturgasser på vår ferd videre.